Info     Info - Waarborg/keurmerk

WAARBORGWET

De prijs van edelmetalen voorwerpen is sterk afhankelijk van het gehalte edelmetaal dat er in is verwerkt. Waarborg KeurmerkVoor een consument is het echter nauwelijks te controleren of bijvoorbeeld sieraden werkelijk de beloofde gehaltes aan goud, zilver of platina bevatten. Om hen, en ook de handelaren zelf, tegen bedrog, fraude en oneerlijke concurrentie te beschermen is de Waarborgwet in het leven geroepen.  

De Waarborgwet schrijft voor dat edelmetalen voorwerpen, voordat ze voor verkoop worden aangeboden, door een aangewezen waarborginstelling moeten zijn getest en van een keurmerk voorzien. Het keurmerk geeft een aanduiding van het gehalte aan edelmetaal dat een voorwerp bevat.

Per 1 januari 2006 zijn de grenzen voor het waarborgen van zilveren en gouden voorwerpen verhoogd naar respectievelijk 8 gram voor zilver en 1 gram voor goud.

waarborg-keurmerk-4.jpg

Om misleiding tegen te gaan bevat de wet ook een aantal bepalingen omtrent het woordgebruik bij het aanprijzen van voorwerpen in bijvoorbeeld reclame-uitingen. 

Sinds 2002 houdt Verispect in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken toezicht op de naleving van de Waarborgwet door onder meer periodieke controles bij verkoop- en andere handelspunten uit te voeren.

Voor de letterlijke tekst van de Waarborgwet verwijzen we u naar www.overheid.nl.

 

INFO ZILVER

De mens is al eeuwen en eeuwen onder de indruk van zilver. In de oude geschriften van Israëlieten, Grieken en Romeinen vinden we al zijn geschiedenis. Het zilver waar toen over gesproken werd, was in die tijd door de ingewikkelde zuiveringsmethoden veel meer waard dan goud.

Net als van goud worden zilveren sieraden gemaakt uit een legering van zilver. Een combinatie van zilver met meestal koper. Sterling Zilver is de aanduiding voor de beste kwaliteit zilver waarvan sieraden gemaakt kunnen worden. Sterling Zilver wordt ook wel het eerste gehalte zilver genoemd. De legering van Sterling Zilver bestaat uit 92,5 % zilver. Fijnzilver is het zilver waar wij onze sieraden van maken, dus een gehalte van 99,9% zilver!

Fijnzilver99,9 % Zilver
1e gehalte      92,5 % Zilver (Sterling Zilver)          
2e gehalte83,3 % Zilver
3e gehalte80,0 % Zilver
Waarborg Keurmerk

INFO GOUD

Goud is al eeuwenlang een bron van inspiratie. Dit zachte edelmetaal kent een aantal eigenschappen dat het tot de "Koning der Metalen" maakt. Goud behoudt zijn glans en is veelzijdig, smeedbaar en duurzaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mens zich al duizenden jaren van goud bedient en zich graag hierdoor laat inspireren.

Puur goud noemt men 24 karaats goud, hiervan is het mogelijk sieraden te maken. Alleen deze juwelen zullen bij dagelijks gebruik niet lang meegaan omdat goud van nature bijzonder zacht is. Daarom zult u bij de meeste juweliers in Nederland voornamelijk 14 karaats gouden sieraden vinden.

Deze tabel geeft het percentage goud (gehalte) aan in een legering.

 8 Karaat33,3 % Goud 
14 Karaat58,5 % Goud 
18 Karaat75,0 % Goud 
20 Karaat83,3 % Goud 
22 Karaat 91,6 % Goud 
24 Karaat99,9 % Goud 
                                Waarborg Keurmerk

Klik hier voor de "Keurtekenplaat"

© 2009 - 2022 Sparkling Memories | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel